PTUJ - 02/620 39 29

ROGAŠKA SLATINA - 03/620 61 90


info@optika-oftalmos.si

www.facebook.com/optikaoftalmos

www.instagram.com/optika_oftalmos

DELOVNI ČAS:

ROGAŠKA SLATINA

Pon. - Pet.: 9:00 - 13:00   15:00 - 18:00

Sob. - Ned. in prazniki: zaprto

PTUJ:

Pon. - Sob.: 8:00 - 20:00

Ned. in prazniki: 9:00 - 13:00

PRIJAVA NA NOVICE - PRIJAVA NA KONTROLO VIDA - ZANIMIVI ČLANKI - SONČNA OČALA - KOREKCIJSKA OČALA

Akcijske ponudbe

031 703 533

Domov  Ponudba Kontrola vida Strokovni članki O nas
Domov

Nekaj nasvetov za zdrave oči

Ostali zanimivi in koristni članki

Zakaj je kontrola vida pomembna?

Zdrava prehrana

Prekomerna telesna teža poveča možnost za starostno degeneracijo makule, zato ohranjajte zdravo prehrano in telesno težo. Pomanjkanje antioksidantnih vitaminov A in C prav tako povzroča tveganje za degeneracijo makule in nastanek sive mrene.

Sončna očala

Ultravijolični sončni žarki so za oko zelo škodljivi, saj povzročajo razvoj sive mrene, degeneracijo makule, razraščanje tvorb na očeh ter v najslabšem primeru očesnega raka. Kakovostna sončna očala pa oko 100% zaščitijo pred UV-žarki. Nekakovostna sončna očala, ki imajo samo obarvane leče in ne nudijo UV-zaščite, očem bolj škodijo kot koristijo. Samo obarvana leča zenice bolj razširi in tako je notranjost očesa bolj izpostavljena škodljivim UV-žarkom.

Izogibanje izsuševanju oči

Pomanjkanje solz povzroča boleče in pekoče oči. Centralno gretje, klimatske naprave, uporaba računalnika, mobilnega telefona ali tabličnega računalnika stanje samo še poslabša. Približno 15% starejših od 35 let ima težave zaradi suhih oči. Vlažilne kapljice in umetne solze ublažijo draženje očesa in izboljšajo udobje gledanja.

Redne kontrole vida

Redne kontrole vida so zelo pomembne ne glede na vašo starost ali zdravstveno stanje, saj je oko najpomembnejše človeško čutilo, ker z njim sprejmemo 70% vseh informacij iz okolice, zato je zanj potrebno tudi ustrezno skrbeti. Optometrist bo na temeljitem pregledu oči ugotovil veliko več, kot le vašo dioptrijo za bližino in daljavo. Preveril bo, kako dobro vaši očesi delujeta skupaj, če imate kakšno očesno bolezen, širino vidnega polja in podobno. Kontrolo vida priporočamo vsaki 2 leti, saj je pomemben del rutinskega preverjanja zdravstvenega stanja vseh ljudi, prav tako pa tudi za redno posodabljanje dioptrije in ugotavljanje zgodnjih znakov očesnih bolezni.

Redni odmori pri delu

Vse več bližinskega dela in dela z računalnikom zelo škoduje očem. Pri bližinskem delu so očesne mišice neprestano zelo aktivne in napete, kar lahko povzroča utrujenost in glavobol tudi pri tistih, ki nimajo težav z vidom. Priporočljivo je vsaj enkrat do dvakrat na uro sprostiti pogled s pogledom v daljavo ali skozi okno.

Zdrave oči potrebujejo gibanje

Veliko se gibajte zunaj, saj je v zaprtih prostorih veliko nižja vlažnost zraka, kar suši oči. Vaja za oči: 12-krat poglejte skrajno desno, malce počakajte in nato ponovite še v levo. Za kratek čas zaprite oči. Nato 12-krat poglejte navzgor, malce počakajte in nato ponovite še navzdol. Ponovno zaprite.


Lili Sovinc - Optometrist